„Nu exista boli, ci numai bolnavi” spunea Mircea Eliade. Fiecare dintre noi contribuie la propria stare de sanatate prin sentimentele si ideile sale, prin atitudinea sa fata de viata.
Legatura dintre starile emotionale si cancer a fost consemnata de Galen, acum 2000 de ani, care observa ca femeile vesele erau mai putin predispuse la cancer decat cele depresive.
Putem explica multe legaturi intre cuvintele cancer si crab, dar prin prisma psihosomaticii, semnificatiile simbolice sunt evidente.
In cartea sa, Afectiunile oncologice (2013), Claudiu – Cristian Papasteri prezinta aceasta simbolistica: „Tabloul cancerului vine sa dovedeasca faptul ca cele mai pure impulsuri catre viata, pot fi blocate de catre ego, scufundate prin reprimare, incapsulate in cochilia inhibitiei, izolate de experientierea lumii de la suprafata si ascunse adanc, precum un crab, in abisurile incostientului (…)… o alta caracteristica a sa este tenacitatea cu care se agata de victima, odata ce a prins-o cu clestii (pag.11).
Personalitatea pacientului oncologic, descrisa in literatura de specialitate, prezinta o serie de caracteristici specifice ale acestor oameni: se conformeaza si se supun peste masura normelor; evita sa atraga atentia asupra lor sau nevoilor lor; incearca sa nu deranjeze sau sa devina o povara pentru ceilalti prin cerintele lor, nevrand sa se supuna vreunui risc si neglijeaza provocarile care ii duc catre o evolutie personala. Pacientul evita orice stimulare, orice experienta noua, orice lupta care ar aduce cu sine mai multa miscare sau vitalizare. De asemenea, ignora, reprima posibilitatea unei experiente care ar determina o iesire dintr-o situatie obisnuita, cunoscuta (Papasteri, 2013, pag. 32).
De ce, in ciuda acestui tablou al personalitatii pacientului oncologic, in cazul aceluiasi diagnostic, oamenii pot evolua diferit, fie spre o imbunatatire a sanatatii, fie spre finalul inevitabil? Carl si Stephanie Simonton, conducatorii Centrului de Consiliere si Cercetare in Domeniul Cancerului, Dallas, Texas considera ca daca aceste persoane isi mobilizeaza resursele interioare, contribuie activ la propria vindecare, isi pot imbunatati calitatea vietii si pot depasi cu mult speranta de viata care le-a fost prezisa. „Punctul de plecare este Vointa de a trai”.
Expresii de genul: „Nu por sa mor pana cand….; N-am de gand sa mor pana cand nu rezolv…..; Oamenii au prea mare nevoie de mine la…” contin in ele convingerea acestor oameni ca ei ar putea influenta cursul propriei boli (Simonton et al, 2011, pag. 16-17).
Odata cu declansarea bolii, la nivelul comportamentului pacientului, pot incepe sa se manifeste multe din impulsurile reprimate pana in acel moment. Boala pare motivul perfect pentru o schimbare. Simtind prilejul pe care i-l ofera boala, pacientul isi depaseste conditia proprie si asteptarile celorlati legate de el. Aceasta transformare poate insemna deblocarea impulsului spre autorealizare si viata. In acest context, „corpul ar putea sa fie despovarat, deoarece, in acest caz, cel care lupta cu cancerul este omul, ca intreg holist cu toate mecanismele sale curative nespecifice, nu doar corpul” (Papasteri, 2013, pag. 36).
In aceasta consta lupta cu cancerul, dar multi raman fixati in scenariul rigid, in rolul personajului care rabda si indura tot. Apare sentimentul de neputinta, de renuntare si de resemnare fata de destinul necrutator pentru ca ei nu gasesc niciun sens in boala.
In momentul in care o persoana este diagnosticata cu cancer, acest lucru devine caracteristica definitorie a acesteia, eticheta sa, „bolnav de cancer”. Identitatea de canceros ia locul identitatii sale complexe. Tot ceea ce percepe lumea este realitatea fizica a bolii, dar boala nu reprezinta o problema exclusiv fizica, ci implica intreaga fiinta umana, care include corpul, mintea si emotiile pacientului. Starile emotionale si mentale au rol atat in aparitia susceptibilitatii la boala, cat si in vindecare, inclusiv in cazul cancerului.
„Tu insuti ti-ai pus o eticheta? De fiecare data cand gandesti sau spui: Sunt bolnav, te identifici cu boala ta. Nu uita insa ca tu NU ESTI cancerul tau.
Tu NU ESTI boala ta, esti o fiinta divina foarte puternica.”
(Lise Bourbeau, Despre Cancer, 2013, pag. 157)
Referinte bibliografice
Bourbeau L., Despre Cancer – O carte care da speranta, Editura Ascendent, Bucuresti, 2013
Papasteri, C.C., Afectiuni oncologice – Abordare psihoterapeutica experentiala unificatoare, Editura SPER, Bucuresti, 2013
Simonton O.C., Matthews – Simonton S., Creighton J.L., Cum sa lupti cu cancerul, Editura TREI, Bucuresti, 2011
Leave A Comment