Si… oglinda imperfecta din capul nostru
Acesta este corpul meu! Nu este corpul perfect, dar este unic si este cel mai bun corp pentru mine! Ma simt confortabil cu corpul meu si il respect!
Imaginea corporala este mentala si emotionala: este imaginea pe care o ai fata de corpul tau si modul in care te simti in legatura cu corpul tau atunci cand te privesti intr-o oglinda.
Imaginea corporala este mai mult decat o imagine mentala a felului in care aratam, ea reprezinta relatia personala cu propriul corp cuprinzând perceptii, convingeri, ganduri, sentimente si actiuni aferente imaginii noastre fizice.
Se defineste „sinele corpului” ca experienta unei persoane in ceea ce priveste forma sa corporala, cuprinzand toate experientele sale kinestezice, legate de aspect si procese fizice atat exterioare cat si interioare.
Dezvoltarea sinelui corpului este dependent de un proces de acordare mama si copil. Mama are un rol central in a avea grija in mod constant de copil si de a-l educa in privinta constientizarii sinelui corporal. Prin atingere, mangaiere si tinere a corpului copilului, mama ii transmite acestuia, la un nivel senzorial, un simt despre corpul lui si limitele acestuia. Calitatea initierii de catre parinte este cea care va influenta acceptarea copilului si atitudinea sa pozitiva fata de corpul propriu sau va rezulta intr-o distantare disociata, o neacceptare dura a propriului corp sau chiar ura fata de forma sa fizica.
Acolo unde mama este ea insasi rusinata de propriile sale procese corporale de baza, ea poate transmite aceasta rusine copilului, prin comportamentul fata de copil. Daca rusinea devine asociata cu un proces natural al corpului, aceasta se poate revarsa si afecta imaginea de sine a persoanei in alte arii de functionare si poate impiedica integrarea efectiva a corpului cu emotiile si gandurile (Evans si Gilbert, 2010).
Pentru a ne forma o idee despre propria imagine corporala ne putem pune unele intrebari de genul: Exista aspecte ale imaginii mele fizice care imi sunt total antipatice? Ma gandesc mai mult la lucrurile care imi displac in legatura cu propria infatisare decat la cele care imi plac? Petrec mult timp facandu-mi griji in legatura cu ce cred ceilalti despre felul in care arat? Este infatisarea mea cu adevarat importanta in stabilirea propriei valori? Se intampla sa evit anumite activitati ori situatii pentru ca sunt constient de propria infatisare? Caut adesea dieta extrema, cele mai eficiente exercitii fizice sau hainele potrivite? Sentimentele mele in legatura cu felul in care arat ma impiedica sa ma accept si sa ma bucur de viata de zi cu zi? Exista dificultati in a-mi accepta propriul corp sau as prefera mai degraba sa am altul? (Chase, 2016).
Imaginea corporala pozitiva este mai mult decat simpla tolerare a felului in care arati sau a ceea ce „nu-ți place”. O imagine corporala sanatoasa inseamna ca accepti cu adevarat si iti place modul in care arati chiar acum si nu incerci sa-ti schimbi corpul pentru a te incadra in modul in care crezi ca ar trebui sa arati. Aceasta inseamna recunoasterea calitatilor si a punctelor forte care te fac sa te simti bine dincolo de greutate, forma sau aspect si sa te opui presiunii de a lupta pentru mitul corpului “perfect” pe care il vezi in mass-media, online, in comunitatile tale.
O imagine corporala negativa (distorsionata) se refera la perceptia nerealista a modului in care o persoana isi vede propriul corp, formele si dimensiunile pe care o persana si le atribuie fata de cum sunt in realitate.
O imagine corporala negativa ne creeaza o serie de probleme in viata de zi cu zi cum ar fi: scaderea respectului de sine; ne simtim inadecvati ca persoane, ne consideram persoane lipsite de valoare; anxietate in relatiile cu alte persoane; lipsa de feminitate sau masculinitate, depresie, tulburari severe ale comportamentului alimentar (anorexia, bulimia, binge eating – pofta necontrolata de mancare), tulburare dismorfica corporala (TDC sau „tulburarea urateniei inchipuite”) si anxietate in cadrul relatiilor sexuale cu afectarea comportamentului sexual conducand, in final, la o viata sexuala neimplinita.
Cercetatori si terapeuti din domeniul interactiunii sexuale au descoperit una dintre cauzele dificultatilor sexuale sub numele de spectatoring ce consta in examinarea propriului trup in timpul actului sexual, fara a aprofunda, astfel, experiența sexuală in sine. Concentrandu-te asupra ingrijorarii legate de propria atractivitate sau asupra manevrelor necesare pentru a-ți feri corpul de privirile sau de atingerile partenerului, sexul va genera sentimente de neliniste si de evitare (Cash, 2016).
O imagine corporala negativa este periculoasa, ne face nefericiti din cauza infatisarii noastre, in final, afectandu-ne calitatea vietii.
O imagine corporala nesatisfacatoare, problematica poate fi schimbata prin psihoterapie. Conceptul de imagine corporala este un punct frecvent aflat in centrul psihoterapiei si sta la baza conceptului despre sine intr-un mod fundamental, putand influenta aspectele de functionare ale unei persoane (Evans si Gilbert, 2010).
Uneori, o imagine corporala negativa este parte a unei probleme mai complexe. Cu ajutorul unui psihoterapeut se analizeaza cauzele perceptiei legate de imaginea corporala, de ce ai o imagine corporala proprie negativa, se descopera punctele forte si punctele slabe ale propriei imagini corporale si se invata cum sa-ti transformi relatia cu propriul corp ajungand la o stare de acceptare si multumire.
Bibliografie
Cash TF, Consilier de imagine corporala, Editura ALL, Bucuresti 2016
Evans KR si Gilbert MC, Introducere in Psihoterapia Integrativa, Editura „LIBER MUNDI”, Craiova, 2010
Learn about body image, self-esteem and mental heath, 2015, www.heretohelp.bc.ca