Despre gelozie si relatia de cuplu

Despre gelozie si relatia de cuplu

„Gelozia este tiranul regatului iubirii.”

(Miquel de Cervantes)

Cine nu a simtit macar o data ghearele geloziei? Aceasta patima care ne inrobeste, care ne degradeaza si ne umileste, care ne face sa simtim invidie, furie, neincredere, teama, ura, dorinta de razbunare „otravind stropul de placere care altminteri ar indulci macar putin amaraciunea vietii” (Stekel, 2013).

Gelozia a fost intotdeauna un subiect care a inspirat scriitori, muzicieni sau pictori. Va amintiti de Othello si Desdemona, eroii lui Shakespeare, tragedie care l-a inspirat pe Verdi pentru opera Otello? Sau poate de Sonata Kreutzer a lui Tolstoi sau romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi a lui Camil Petrescu? In operele lui Verdi, gelozia este un subiect frecvent intalnit daca ne gandim si la operele Aida si Nabucco. Dar sa nu uitam de Bizet cu a lui Carmen, omorata de tanarul Jose, intr-o criza de gelozie.

In cadrul relatiei de cuplu, gelozia este reprezentata de trairile emotionale, gandurile si actiunile care apar si se dezvolta cand o relatie semnificativa este perceputa ca fiind amenintata de o alta persoana care te priveaza de acel cineva care iti apartine.

Pe de o parte, gelozia inseamna frica, frica de a pierde o persoane sau imaginea de sine.

De ce imi este frica sa pierd o persoana? Pentru ca am nevoie sa detin controlul, sa posed o alta fiinta (in absenta unui partener nu mai am pe cine sa controlez) si am nevoie sa fiu cu cineva pentru ca mi-e teama de singuratate, mi-e teama sa fiu parasit (teama de abandon) si, de asemenea, mi-e frica de schimbare.

Cat priveste pierderea imaginii de sine se refera la faptul ca ne imaginam ca raspundem, mai bine decat oricine altcineva, nevoilor partenerului. Traim cu o imagine de sine deformata, iar descoperirea limitelor personale este dureroasa. Realizam ca nu suntem cine credeam ca suntem. Dar aceasta durere poate insemna evolutie readucandu-ne pe calea modestiei si smereniei. „Da, am calitati extraordinare, dar am si limite personale” (Nuta, 2005).

Pe de alta parte, gelozia inseamna comparatie, o atitudine prosteasca pentru ca orice om este unic si incomparabil (Osho, 2011).

Exista o serie de argumente pentru care oamenii devin gelosi, si anume:

  • In copilarie au fost tratati nedrept sau au crescut cu o perceptie a lipsei de loialitate a oamenilor, iar apoi ca adulti se asteapta sa fie tradati, inselati ca atunci cand erau copii;
  • Lipsa increderii in resursele si capacitatile proprii, complexe de inferioritate pe linia masculinitatii si feminitatii;
  • Incapacitatea de a investi in parteneriat ii determina sa actioneze manipulator pentru a se asigura de afectiunea, prezenta sau sprijinul partenerului. „Eu nu ma pot darui si nu sunt sigur de daruirea ta. Trebuie sa fac ceva pentru dragostea ta” (Nuta, 2005);
  • Rana narcisica – teama de a nu mai fi cei mai importanti oameni, cei mai buni pentru ceilalti sau de a nu mai fi vrednici de iubire (Kast, 2016).

In spatele geloziei se ascunde intotdeauna egoismul nostru, dorinta de a avea proprietatea altuia sau teama de a nu pierde proprietatile noastre. De fapt, poate fi gelos doar cel ce se gandeste el insusi ca ar putea fi necredincios fata de obiectul geloziei sale sau considera ca nu poate satisface acest obiect (indoieli privitoare la propriile capacitati erotice). Gelozia este proiectia propriilor defecte asupra persoanei iubite (Stekel, 2013).

Cauza geloziei noastre nu se afla in comportamentul partenerilor nostrii, ci in structura noastra de personalitate, in gradul de dezvoltare emotionala si in felul in care noi interpretam comportamentul lor. „Trairile noastre sunt expresia problemelor noastre, ceilalti sunt doar stimuli, conditii de fundal” (Nuta, 2005).

Verena Kast considera ca: „…Gelozia trimite la o carenta a propriei valori, la absenta convingerii ca suntem in principiu oameni demni de iubire, oameni care merita atat dragostea altora, cat si iubirea de sine” (Kast, 2016).

Deci, este momentul sa investim in dezvoltare personala!

Referinte bibliografice

Stekel W., Profumzimile sufletului, Editura TREI, Bucuresti, 2013

Nuta A., Despre iubirea non-posesiva si exuberanta, Editura SPER, Bucuresti, 2005

Osho, Emotiile – Cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama, Editura MIX, Bucuresti, 2011.

Kast V., Depasirea de sine – Invidia si gelozia ca sanse pentru dezvoltarea personala, Editura TREI, Bucuresti, 2016

Verified by ExactMetrics