Dependența de alimente

(Food Addiction)

Mâncarea poate servi multor scopuri care nu au nimic de-a face cu alimentele în sine. Adesea mâncăm pentru a gestiona stresul. Cu toții recunoaștem acest scenariu: venim acasă după o zi teribilă la serviciu. Începem cu o cutie de înghețată sau o pungă de chips-uri și ne simțim puțin mai bine. Înainte să știm, am mâncat totul.

Mulți oameni folosesc alimentele pentru a mări intensitatea emoțiilor plăcute (plăcerea sau fericirea) sau pentru a atenua sentimentele neplăcute (anxietatea, furia sau tristețea). Cine a trăit traume în trecut poate folosi mâncarea ca o modalitate de a face față sentimentelor de teamă sau de a se relaxa chiar dacă lumea nu pare a fi un loc sigur.

Uneori, acest lucru poate fi destul de subtil. Poate că ați avut experiența de a fi foarte concentrat asupra mâncării fără a fi conștient de ce. Gândurile obsesive despre alimente pot servi – conștient sau inconștient – la distragerea atenției de la emoțiile pe care nu stiți să le rezolvați.

Dificultățile de relaționare, trecute sau prezente, pot stimula, de asemenea, mâncatul emoțional. Dacă a existat o lipsă de iubire în viața ta, poți să te orientezi spre mâncare pentru a umple golul. Consumul de alimente poate fi o sursă de confort dacă sunteți într-o relație abuzivă sau nerealizată.

În esență, utilizați mâncarea ca o modalitate de a face față sentimentelor. Te simți în dificultate, crezi că o anumită mâncare te va face să te simți mai bine, o vei mânca și o să funcționeze: te simți liniștită sau ușurată, dar este temporar. Creierul dvs. învață că poate obține o soluție rapidă și începe ciclul de dependență. De fapt, alimentele bogate în zahăr, sare sau grăsime (sau toate cele trei) declanșează aceeași eliberare plăcută de dopamină din creier care este implicată în dependența de droguri.

Acest ciclu nu se poate rupe, fiind abstinent de la mâncare. Din moment ce mâncarea este o necesitate, este înțelept să gândiți cu atenție cu privire la modurile speciale în care puteți folosi alimente pentru a vă reglementa emoțiile. Această perspectivă vă eliberează putând face alegeri conștiente.

În mod rațional, știm că lipsa de durere nu poate fi umplută cu prăjitură de ciocolată. Înțelegem că o farfurie mare de macaroane cu brânză nu ne va face să ne simțim cu adevărat în siguranță sau iubiți. Când ați petrecut ani mâncând din motive „greșite”, se poate pierde ușor din vedere scopul adecvat al alimentelor.

Alimentele sunt menite să hrănească trupul și mintea. Ele trebuie să fie o sursă de plăcere.

Alimentele nu sunt nici bune, nici rele. Alimentele care sunt puternic procesate sau conțin o mulțime de zahăr, grăsimi sau sare asigură mai multe șanse de a declanșa mecanismul de recompensă a creierului.

Voi cultiva alte surse de plăcere în viață, în afară de mâncare.

Dacă sunt atentă la ceea ce mănânc și cum se simte corpul meu, știu când îmi este foame, pentru ce mi-e foame și când am mâncat tot ce am nevoie.

Nu mai trebuie să mănânc alimente decât pentru că le doresc și că mi-au alimentat corpul și mi-au luminat mintea.

Sursa bibliografică:

Carolyn C. Ross M.D., Eating: A Manifesto for Recovery from Food Addiction, Psychology Today, Posted Dec 27, 2017

https://www.psychologytoday.com/us/blog/real-healing/201712/eating-manifesto-recovery-food-addiction

Verified by ExactMetrics